SGP    Lokaal    Tweede Kamer    Eerste Kamer    Eurofractie    Wetenschappelijk Instituut    SGP-jongeren

Van stront naar stroom voor 200 woningen

Onlangs brachten drie SGP-kandidaten, Dirk Bok, Philip Docter en Barthil van Deelen, een werkbezoek aan boer Wim Bonestroo van de welbekende ijsboerderij in Doornspijk. Onder het genot van koffie met koek werd een goed gesprek gevoerd over boeren, politiek en energie.

Energie voor meer dan 200 woningen

De boerderij ligt aan de rand van de gemeente Elburg met een prachtig uitzicht op het Veluwemeer. Er staan een aantal grote stallen met zo’n 300 koeien. Drie keer per dag worden deze koeien gemolken. Het runnen van een boerderij gaat niet zonder slag of stoot. Boeren moeten 50% van hun stikstof-uitstoot reduceren. Bonestroo loste dat als volgt op: hij verzamelt de koeienmest in een mestsilo, waar een vergister op aangesloten is. Bij het vergisten van mest komt gas vrij en geen stikstof. Uit 1 kuub mest wordt 25 kuub gas gewonnen. Dat gas drijft een motor aan om stroom op te wekken. Zo wordt stront omgezet naar stroom.

Wim Bonestroo (links) en Barthil van Deelen in gesprek in de stal
(klik voor de aflevering van StudioSGP)

Bonestroo kan met zijn vergister 211 woningen op jaarbasis van energie voorzien. Het voordeel hiervan is dat de emissie van stikstof grotendeels verdwijnt en de mest direct nuttig wordt gebruikt. Op dit moment is de Europese wetgeving nog niet zover dat de energie uit mest ook geschikt is voor het huishouden. Volgens boer Bonestroo gaat dat nog wel veranderen. Binnenkort komen er ook 1000 zonnepanelen op het dak van de stal te liggen. Wanneer Bonestroo wordt gevraagd wat hij van een weiland vol met zonnepanelen vindt, kijkt hij bedenkelijk: “De grond wordt na verloop van tijd ongeschikt om er nog wat op te laten groeien. Dus verlies je vruchtbare grond, die nodig is om gras, aardappels of mais te laten groeien.”

Wim Bonestroo (rechts) in gesprek met Barthil van Deelen (nr. 5) voor de vergister

Stikstof

De volgende ontwikkeling is voor Bonestroo de zogenaamde stikstof-stripper. Deze ‘stripper’ moet er voor zorgen dat de overgebleven stikstof uit de mest wordt gefilterd, zodat daar uiteindelijk een kunstmestvervanger van gemaakt wordt. Zo krijgt hij de voedselkringloop op zijn bedrijf rond en hoeft hij geen kunstmest meer te kopen, bovendien stoot hij geen stikstof meer uit.

Kalfjes

Op de boerderij wordt ook ijs verkocht. Jaarlijks komen er ongeveer 15.000 bezoekers een ijsje halen en tevens een kijkje nemen in de stallen. Bonestroo glundert: “Dat vind ik mooi, de mensen kunnen dan met eigen ogen het boerenwerk zien. Soms gebeurt het wel dat een koe moet kalven. Dan roep ik de gasten erbij. Kinderen laat ik helpen en vernoem het geboren kalfje naar het kind dat mij heeft geholpen.

Op deze wijze wil ik de burgers dichtbij het boerenvak brengen. Er komen zelfs mensen die voor het eerst in hun leven op een boerderij zijn! Kinderen begrijpen daarna dat melk niet in de supermarkt wordt gemaakt, maar dat het uit de koe komt.”

Ruimte voor boeren

Voor de SGP is het opnieuw bevestigd: innoverende boeren moeten ruimte krijgen voor hun bedrijfsvoering. Voldoende ruimte om hun bedrijf te kunnen uitbreiden en helemaal als zij voor verduurzaming en energie-opwek extra ruimte nodig hebben.

Gezond boerenverstand, daar is de SGP wel van!

Wij zijn benieuwd naar uw reactie/inspiratie! (zichtbaar na goedkeuring)