SGP    Lokaal    Tweede Kamer    Eerste Kamer    Eurofractie    Wetenschappelijk Instituut    SGP-jongeren

Samen voegen

De SGP gaat voor een zelfstandige gemeente Elburg. Niet alleen zelfstandig, maar ook zelfbewust en herkenbaar. We willen geen grote gemeente worden met een anoniem gemeentebestuur, geen groots gemeentehuis waar de inwoner de weg kwijtraakt; kortom, we blijven de herkenbare Gemeente Elburg met korte lijnen naar de burgers!

Zelfstandigheid is echter geen vanzelfsprekendheid en vergt volgens de SGP samenwerking met de buurgemeenten om de kwaliteit en continuïteit van de ambtelijke dienstverlening te waarborgen. Want er zijn veel ‘eenpitters’ binnen de ambtelijke organisatie, waardoor in geval van ziekte, vertrek en toenemende werkdruk van ambtenaren, de dienstverlening snel stokt. Dat kan voorkomen worden door samen te werken en het werk te spreiden.

Als SGP stellen we voor om in de komende raadsperiode, gesteund door de Provincie Gelderland, onderzoek te doen naar vergaande samenwerking door Gemeente Elburg met Gemeente Oldebroek. De samenwerking is geen doel op zich, maar een vereiste om als zelfstandige gemeente te blijven bestaan.

Gemeente Elburg en Gemeente Oldebroek hebben veel overeenkomsten, zowel in de bezetting van het ambtelijke apparaat, als ook in de vorm, ligging en samenstelling van de gemeente. Het landelijk gebied loopt in elkaar over, de bedrijvigheid en bevolkingssamenstelling is vergelijkbaar en ook qua levensovertuiging en politieke ‘kleuring’ passen de gemeenten uitstekend bij elkaar.

Voor de SGP is een nieuw te vormen gemeente geen brug te ver. Daarbij wordt gedacht aan Gemeente Elburg in combinatie met de dorpen Oosterwolde, Oldebroek en Noordeinde. Het is bijna de voormalige gemeente Doornspijk, maar dan met een stukje extra.

Wij zijn benieuwd naar uw reactie/inspiratie! (zichtbaar na goedkeuring)