SGP    Lokaal    Tweede Kamer    Eerste Kamer    Eurofractie    Wetenschappelijk Instituut    SGP-jongeren

Laat ons de rustdag wijden!

We zitten op dit moment in de stille week voor Pasen. Met Pasen herdenken we de opstanding van Jezus, op de eerste dag van de week. Sindsdien kennen wij de zondag als rustdag. Soms kunnen we zo druk zijn met ons werk dat we onszelf te weinig in de spiegel aankijken. De zondag heeft daarom een belangrijke waarde als gemeenschappelijke rustdag. Juist in deze tijd is het goed om stil te staan voor een moment van rust en bezinning.

Deze rustdag is allereerst Bijbels en de standpunten van de SGP zijn hierop gebaseerd. God schiep de aarde in zes dagen en rustte op de zevende dag. Niet omdat Hij die dag nodig had; nee, Hij wist dat de mens het wel nodig heeft. Daarom heeft Hij deze gift aan ons geschonken en het zelfs een speciale plaats in de Tien Geboden gegeven. Het is een dag om ons werk neer te leggen en God voor Zijn verlossende daden te danken. In de christelijke traditie komen gemeenten samen op de zondag, om te vieren hoe Hij de dood heeft overwonnen.

Voor al onze inwoners is een rustdag van essentieel belang, de Tien Geboden zijn immers goed voor alle mensen. De afgelopen jaren is het stressniveau geklommen tot grote hoogte; Nederland klimt (of, zo u wilt, zakt) steeds verder op de internationale ladder nu 1 op de 3 inwoners aangeeft last te hebben van een psychische vermoeidheid. Werkstress is de meest voorkomende beroepsziekte geworden. Rust is hierbij een bewezen methode om stress te verminderen en fysiek en mentaal te herstellen. Een batterij is op een gegeven moment leeg als die niet wordt opgeladen.

De zondagsopening gaat dus niet alleen over het wel of niet open zijn op de zondag, maar is verstrekkender: is de mens nog in staat om op de rem te trappen en een enkele dag in de week tot zichzelf in te keren? Collectief, want als individuen komen we niet ver. En laten we nu al eeuwenlang een rustdag kennen: de zondag! De stille week is aangebroken, een week van bezinning, ook op de waarde van de zondag. Gezegende Paasdagen!

Wij zijn benieuwd naar uw reactie/inspiratie! (zichtbaar na goedkeuring)