SGP    Lokaal    Tweede Kamer    Eerste Kamer    Eurofractie    Wetenschappelijk Instituut    SGP-jongeren

Wij nemen verkeersveiligheid serieus

De onveiligheid op bekende kruispunten in de gemeente Elburg heeft de aandacht van de SGP. Niet alleen de gemeenteraadsfractie, maar ook de Gelderse SGP-statenfractie sprak over de aanpak ervan. Samen bezochten ze enkele gevaarlijke locaties.

Tijdens de raadsvergadering van 12 juli sprak de raad over de veiligheid van de N309. Dat is de provinciale weg die door ‘t Harde en Oostendorp en via de brug naar Flevoland loopt. De aanleiding voor de bespreking was een aanrijding met een fietser die gewond raakte.

De SGP neemt de onveiligheid op gevaarlijke kruispunten en oversteekplaatsen serieus. De gemeente legt de verantwoordelijkheid voor de provinciale wegen waar die hoort: bij de provincie. Behalve wat kleine aanpassingen in de kruisende wegen of langs de fietspaden kan de gemeente weinig doen. Behalve dan het probleem bij de provincie onder de aandacht te brengen en te houden.

Ook raadslid Dirk Bok heeft dat gedaan: “Na het laatste ongeval hebben we contact opgenomen met de Gelderse Statenfractie. We hebben niet voor niets op alle niveaus mensen die ons verder kunnen helpen. Gerrit Averesch zei meteen dat hij wel langs wilde komen. Uiteindelijk kwam bijna de hele Statenfractie op bezoek!”

Een kleine maatregel die al is genomen (foto: Barthil van Deelen)

Het onderwerp “verkeersveiligheid” is een belangrijk thema, ook voor de provinciale SGP. Statenlid Averesch geeft toe dat de provincie niet iedere weg waar een keer een aanrijding gebeurt, kan aanpassen. Maar hij is geschrokken van de aantallen gewonden en zelfs doden in de gemeente Elburg: “Dat hier iets moet gebeuren is voor ons duidelijk. De provincie heeft deze weg niet meegenomen in het actieplan verkeersveiligheid. Wij hebben daarover direct vragen gesteld. Het goede nieuws is dat nu mede daardoor een ‘preverkenning’ is gestart naar de veiligheid van de N309.”

De SGP-statenfractie heeft naast dit belangrijke thema ook met de raadsleden gesproken over de ontsluiting van industrieterrein Kruismaten: “Op de provinciale kaart ligt dit gebied erg op de rand. We willen dit industrieterrein niet in zijn eigen sop laten gaarkoken. We gaan niet over de oeververbinding met Flevoland, maar ook in Flevoland hebben we een SGP-fractie… En we willen zeker meedenken bij andere mogelijkheden”, zo verzekert Averesch.

De Elburgse SGP-lijsttrekker Arjan Klein (nu wethouder) is erg tevreden over het bezoek: “Elburg ligt best ver van Arnhem, maar de SGP laat in ieder geval zien dat ze graag een brug slaat!”

Een fietser steekt de N309 over vanaf de Molenweg naar de Stoopschaarweg (foto: Barthil van Deelen)

Wij zijn benieuwd naar uw reactie/inspiratie! (zichtbaar na goedkeuring)