SGP    Lokaal    Tweede Kamer    Eerste Kamer    Eurofractie    Wetenschappelijk Instituut    SGP-jongeren

Lokale ondernemers: “Geraakt maar niet verslagen”

SGP Elburg is op bezoek geweest bij twee door de coronamaatregelen getroffen winkels in de gemeente. Fractieleden spraken over de verplichte winkelsluiting en staken winkeliers een hart onder de riem. “Ondernemers zijn niet alleen financieel getroffen. Het missen van klantcontact valt hen ook zwaar”, aldus schaduwfractielid Aalt-Jan Vernooij, die samen met raadslid Dirk Bok en Barthil van Deelen op pad ging.

Een lege winkel geeft een bevreemdend gevoel. Bij boekhandel ’t Anker aan de Beekstraat ontbraken door de maatregelen de klanten. Die zouden op hun gemak rond kijken om voor zichzelf of een ander iets moois te kopen. De bemoedigende en meelevende kaarten en wandplaten liggen onaangeroerd. Juist in een tijd waarin ze het meest nodig zijn…

We spraken met twee vrijwilligers over vragen die bij hen leven: “Wanneer mogen we weer open?” en “Krijgen we te maken met 3G of zelfs 2G?”. Toch is er een verschil met andere winkels: als ze het even niet zien zitten, hoeven ze de winkel maar rond te lopen voor hoop en moed: “Wij hebben de Heere God”.

Na het bezoek aan deze winkel in de Elburgse binnenstad is Modehuis Den Horsten in Doorspijk bezocht. Ook hier leeft de wens om de klant op de beste manier van dienst te zijn en is het pijnlijk dat hieraan niet kan worden voldaan. De vragen die in de stad leven, blijken ook de vragen in het naburige dorp.

Vooral het gebrek aan maatwerk van de overheid wordt als vervelend ervaren: “Hierachter bij de supermarkt loopt de winkel vol, is dat dan wèl veilig? Juist in onze ruime winkel kunnen klanten en personeel gemakkelijk afstand houden. Aandacht voor maatwerk wordt door de SGP landelijk vaak betoogd. SGP Elburg is dankbaar voor de rol die de landelijke SGP speelt voor ondernemers.

De winkels die bezocht zijn hebben een bosje bloemen en SGP-pepermunt ontvangen: “Om hen op te fleuren en wat te eten te geven. Laten we hen steunen door lokaal te (blijven) kopen!”, roept Aalt-Jan Vernooij de inwoners van Elburg op. Een oproep die overigens bekend is van de SGP, ook in Elburg: “Koop lokaal!”.

Wij zijn benieuwd naar uw reactie/inspiratie! (zichtbaar na goedkeuring)