SGP    Lokaal    Tweede Kamer    Eerste Kamer    Eurofractie    Wetenschappelijk Instituut    SGP-jongeren

In gesprek met Ko van Twillert

De SGP-kandidaten Dirk Bok, Barthil van Deelen, Aalt-Jan Vernooij en Arjan Klein spraken met gepassioneerd ondernemer Ko van Twillert. Een goed gesprek volgde in de kamer van zijn statige pand in Elburg.

Van Twillert windt er geen doekjes om: “U bent van de overheid en ik ben ondernemer. We hebben verschillende belangen, maar ik ben ervan overtuigd dat we elkaar veel beter en vaker kunnen helpen dan dat nu gebeurt.” Hij doelt op de grote vraag naar woningen. “Dat kan de gemeente niet alleen oplossen, maar ik wil graag helpen! Her en der beschik ik over geschikte kavels waar ik graag voor de duur van bijvoorbeeld 15 of 20 jaar kleine huisjes, van die ‘tiny houses’, op zou willen zetten. Het kost de gemeente niets. Dat wilt u toch ook?!”

In de afgelopen jaren heeft Van Twillert een fors ecologisch agrarisch bedrijf opgebouwd en inmiddels verkocht aan provincie Gelderland. “Als boeren, en in feite alle mensen, mogen we de schepping gebruiken. We hebben daar echter ontzettend veel misbruik van gemaakt: het bodemleven, de kruiden en veldbloemen, insecten en de weidevogels zijn we uit het oog verloren en bijna verdwenen. Men heeft de mond vol van ‘duurzaamheid’. Dat begint bij verantwoord gebruik maken van de schepping, zonder roofbouw. Gebruik maken van lokaal geproduceerde grondstoffen, groenten en vlees. Dat is duurzaamheid zoals het ooit bedoeld is. Ook dat zou de overheid moeten belonen.”

Arjan Klein, SGP-lijsttrekker en tevens wethouder, krijgt van Van Twillert een advies mee: “Gun ondernemers een wekelijks contactmoment met wethouders. Een soort van spreekuur, zonder ambtenaren. Om eens ongehinderd te kunnen spreken over de dagelijkse praktijk als ondernemer. Zonder dat er meteen toezeggingen of gemeentelijke acties verlangd worden, maar om als bestuurder meer gevoel bij de soms weerbarstige praktijk van ondernemers te krijgen.”

“We voelen ons door deze gedreven ondernemer aangemoedigd om nog meer werk te maken van passende huisvesting voor jongeren en kleine huishoudens”, zo stelt SGP-raadslid Dirk Bok vast. “Als SGP koesteren we ondernemers die zélf aan de slag gaan. Van die vastberadenheid en doorzettingskracht gaan we veel meer gebruik maken. We moeten ondernemers de ruimte bieden om bijvoorbeeld die tiny-houses te ontwikkelen op hun eigen gronden. Alleen samen kunnen gemeente en ondernemers de woningnood aan.”

Wij zijn benieuwd naar uw reactie/inspiratie! (zichtbaar na goedkeuring)