Door: Aalt-Jan Vernooij en Barthil van Deelen
Werkbezoek
Vrijdagmiddag 16 juli hebben Jan Krooneman en wij tweeën een bezoek gebracht aan de bibliotheek in ‘t Harde. Die vestiging van de bibliotheek, nu nog grenzend aan basisschool Jeanne d’Arc, zal naar verwachting volgend jaar naar het centrum van ‘t Harde verhuizen. Alle reden voor een bezoek dus. De directeur van Bibliotheek Noord-Veluwe, Hetty van de Weg, legde samen met Diana Pater en de vrijwilligers van het servicepunt uit waar hun kwaliteiten, maar ook waar verbeterpunten liggen.
Ontmoetingsplaats
Zo is de vestiging in ‘t Harde wèl veel open, maar is het op andere plaatsen moeilijk om aan vrijwilligers te komen. Daardoor is de bibliotheek in andere plaatsen soms maar enkele uren per week open. Bibliotheek Noord-Veluwe wil juist veel open zijn, zodat de bibliotheek een ontmoetingsplek is voor alle inwoners.
Laaggeletterdheid
Bij alle generaties komt laaggeletterdheid voor: in Elburg bij zo’n 11 procent van de inwoners. Dit hetzelfde als het gemiddelde in Nederland. Bibliotheken spelen een grote rol bij het op peil houden van het leesplezier en -niveau. Dat gebeurt bijvoorbeeld door nauwe contacten met de verschillende basisscholen in de gemeente. Twee keer per jaar wordt de boekencollectie bij de scholen gewisseld of ververst. Door de toegezegde forse coronasteun aan scholen zal deze band naar verwachting nog nauwer worden.
Begrijpelijke taal voor iedereen
De bibliotheek wil ook aandacht besteden aan begrijpend lezen, voor alle leeftijden. Een brief van de gemeente moet in duidelijke en begrijpelijke taal geschreven worden. Als dat niet zo is, komen mensen onnodig in problemen met de Belastingdienst, de gemeente, informatie van de GGD over vaccinatie etc., wat weer veel extra kosten met zich meebrengt. De bibliotheek denkt graag met ons mee en zal wellicht hier een debat over organiseren.
Als SGP proberen we onnodig moeilijk taalgebruik te vermijden en hier ook aandacht aan te besteden in de raad.